MS Instalacije 2005 d.o.o.
Kamenjareva 8
22300 Stara Pazova
Telefon: 022/311-651
Broj mobilnog telefona: 063 10 62 001
info@msinstalacije.rs
Matični broj: 20834307
PIB: 107603404
Radno vreme: 08 - 16 časova
subotom i nedeljom ne radimo

Vlaga u podrumu - Kolika je potrošnja energije u kontinuitetu?

podrum

Visoka vlažnost vazduha u podrumu

Podrumske prostorije često imaju vrlo visok nivo vlažnosti.

To rezultira vlažnim zidovima i plesnima. Zašto je ovaj problem sa vlažnim zidovima tako čest u podrumu? Koju svrhu ima isušivač vazduha? Sušenje podruma ili provetravanje? Kako eleminisati problem sa vlagom?

Zbog okolnog tla, podrumske prostorije imaju vrlo nisku temperaturu u poređenju sa ostalim prostorijama u objektu. Pored toga, podrumi se retko greju. Leti topli vazduh prodire u podrum kroz otvorene prozore podruma i stvara se neizbežna difuzija vlage kroz zidove. 

Veš se vrlo često suši u podrumu. Ovo, takođe, obogaćuje vazduh vlagom i pospešuje kondenzaciju na zidovima.

Ako se otkrije oštećenje od vlage, potrebno je brzo delovanje. Pored uklanjanja uzroka, zidovi, vazduh i pod moraju odmah da se osuše: vlažnost uzrokuje dugoročnu štetu zidarstvu – i može da dovede do skupih posledičnih oštećenja. Pored zdravstvenog oštećenja izazvanom vlagom, vrednost kuće je u pitanju.

Vlažni podrumski zidovi tokom letnje sezone

Topli spoljni vazduh ulazi u hladniji podrum difuzijom pare i često nepravilnim provetravanjem. Zbog visokog opterećenja vlage, rizik od formiranja buđi, vlažnih pločica i vlažnih mrlja od kondenzacije, naročito je visok leti.

Kada topao vazduh uđe u podrum, vazduh se hladi i više ne može da zadrži toliku količinu vlage kao topli vazduh. Višak vlage se taloži na zidovima i pojavljuju se vlažna mesta.

daniel tuttle hdtdWXlaEg unsplash

Većina pogođenih slučajeva pokušava da reši problem čistim i dugim provetravanjem. Na prvi pogled to deluje kao rešenje problema, ali na drugi pogled ovaj metod je zapravo kontraproduktivan.

To dovodi do povećane kondenzacije na hladnim podrumskim zidovima.

Za provetravanje prostora, spoljna temperatura bi trebalo da bude niža od temperature u podrumu, tako da je jesenja i zimska sezona idealna za pravilno provetravanje podruma u suvim danima. 

Ostali uzroci vlažnih podrumskih prostorija

Pored uobičajenog problema uravnotežene temperature, postoji niz drugih razloga za vlažne zidove u podrumu. Moraju se preduzeti različite mere za sprečavanje vlažnih podrumskih prostorija i borbu protiv buđi.

Stoga je važno znati tačan uzrok!

Sledeći uzroci su:

 1. Ulazak vode ( npr. kroz cevi koje se nalaze unutar produma)
 2. Loša izolacija i bočna izolacija vode
 3. Propust ventilacije
 4. Higroskopska vlažnost
 5. Oštećeni zaštitni premaz na unutrašnjem zidu
 6. Začepljena drenažna mreža i odvodni kanali
 7. Uticaj kiše
 8. Nivo podzemnih voda se diže i dovodi do trajno hladne vode (posebno leti)

 

 • Cev koja curi često može da se popravi samo oticanjem zidova. Ako to nije neophodno, ovaj problem je obično relativno lako rešiti.
 • U slučaju starih zgrada često postoji nedovoljna izolacija okolnog zemljišta. Ovo se može instalirati manje-više lako na bazi slučaja po slučaj. Ako je boja primenjena radi zaštite oštećena, takođe postoji povećan rizik od vlage u podrumu. Kapilarna vlaga je izazvana nedostatkom izolacije u podrumu ili materijalnim umorom. Za mere renoviranja treba konsultovati građevinskog stručnjaka.
 • U slučaju poplava i visokih nivoa podzemnih voda, voda može da uđe u podrum preko svetlosnih okna. Funkcionalni drenažni sistemi i drenažni sistemi pomažu kao preventivna mera. Njih bi takođe trebalo redovno da održava specijalističko osoblje.
 • Obratite pažnju na minimalnu razdaljinu od 10 do 20 cm između polica / kutija i prednjeg zida! Ako se popravke nalaze direktno na hladnom zidu, formiranje buđi i mikroorganizama samo je pitanje vremena, zbog nedostatka ventilacije.
 • Greške u ventilaciji su se brzo dogodile i imaju dalekosežne efekte. Podrumi su posebno ranjivi zbog neispravne ventilacije zbog niske sobne temperature.
 • Ako se vlaga u podrumu javlja, posebno leti, kondenzacija je uzrok. U ovom slučaju, ventilacije ili strukturne mere teško da su ekonomični i efikasni. Instalacija isušivača je najprikladnija mera za sprečavanje buđi! U slučaju higroskopske vlažnosti, isušivač za vlagu takođe treba da bude pozicioniran u podrumu kao prateća mera renoviranja.
glass 1868045pixabay 1280

Saveti za ventilaciju u podrumu

Leti nikad ne provetravajte podrum tokom dana! Možete samo tokom hladnih noći i jutra.

Jesen i zima su najpogodniji za provetravanje podruma, ali svih ostalih prostorija!

Ali budite oprezni: tokom provetravanja prozor treba da bude širom otvoren, nikako na "kip".

Ne sušite veš u podrumu, samo u jednom slučaju možete – kada se koristi moćan isušivač.

Borba protiv buđi - isušivač u podrumu

U cilju obezbeđivanja dobre klime u zatvorenom prstoru i držanja vlažnosti na nivou koji je štetan za formiranje buđi, na snazi su razne mere. Pored (skupog-intenzivnog) grejanja na preko 18°C, ovlaživači se mogu koristiti za otklanjanje problema.

Isušivači su korisni kada nema strukovnih oštećenja, ali vlaga nastaje kondenzacijom. Ako su pločice, zidovi vlažni, naručito leti, to ukazuje na kondenzovanu vlagu.

Isušivač deluje kao preventivna mera za smanjenje vlage podrumskog vazduha i zaštitu građevinske supstance.

moni quayle from Pixabay

Pri odabiru najboljeg isušivača vazduha treba uzeti u obzir nekoliko faktora:

Performanse isušivača moraju biti efikasne – ne samo na visokim temperaturama, već pre svega na tipičnim temperaturama podruma! Konvencionalne sušače kondenzacije domaćinstva obično više ne rade ispode +8 stepeni.

Postoje dostupni isušivači sa grejnim elementom. Međutim, njihova potrošnja energije je relativno velika. Troškovi električne energije od nekoliko stotina evra, nisu slučaj kod ovih uređaja.

Uverite se da odvlaživač ima automatsku kontrolu koja je dizajnirana za temperature podruma, poseduje iECO kontrolni sistem. To garantuje sušenje, i u opsegu temperature podruma, čak i na +2 stepena!

Efikasni isušivači takođe treba da imaju instaliran moćan ventilator kako bi se optimalno distrubirao vazduh u sobi. Samo tako se ravnomerno i efikasno raspoređuje suv vazduh. 

Da biste izabrali pravi model isušivača podruma, moraju se uzeti u obzir sledeći faktori:

 • visina prostorije
 • zapremina sobe
 • sobna temperatura
 • vlažnost podruma

Isušivač podruma – kako funkcioniše?

U principu se mogu razlikovati dve vrste isušivača:

 • isušivač kondenzacije
 • Isušivač adsorpcije

Isušivač kondenzacije u osnovi podsećaju na poznati sistem frižidera. Kapljice vode proizvedene tokom procesa kondenzacije sakupljaju se u kontejneru ili se direktno dovode u kanalizaciju.

Isušivači za adsorpciju se retko koriste u privatnoj upotrebi zbog velike potrošnje energije.

Struja – W – isušivač

113Snaga uređaja je izražena u vatima. Treba napomenuti da nominalnu snagu nikada ne treba upoređivati sa stvarnom potrošnjom energije. Stvarna potrošnja energije uređaja u svelikoj meri zavisi od sobne temperature. Što je temperatura niža, to je potrebna manja energija, ali i niže performanse isušivanja.

Ključno je da se performanse isušivača nisu samo na 30°C – već pre svega na 20°C. Ovo omogućava upoređenje različitih modela isušivača na praktičnim temperaturama. Visina temperature na 30°C su potupno nebitne, jer nemamo tako visoke temperature podruma u Centralnoj i Zapadnoj Evropi.

Napomena o jačini zvuka – kada koristite isušivač u podrumu, nivo buke ima manju ulogu za razliku od dnevne sobe. Mnogo važnije za isušivanje podruma su performanse ventilatora i stvarna potrošnja energije.

Rezervoar za vodu isušivača vazduha trebalo bi da ima najmanje 10l i takođe da ima priključak za crevo, tako da se kondenzovana voda koja se akumulira može direkno odvoditi.

Suv podrum zahvaljujući najboljim performansima isušivača.

Koliku snagu ventilatora treba da ima isušivač za podrum?

Podrumski isušivač bi trebalo da ima kapacitet ventilatora od najmanje 300 do 500 m³. Međutim, uverite se da li je specifikacija slobodnog duvanja ( ventilator bez smeštaja/otpora) ili da je „na prednjoj rešetki“ izmerena.

Što je manja proizvodnja vazduha, to je manja distribucija vazduha.

Što je niža distribucija vazduha, to je niža suva površina.

Ako isušivač sa snagom od 150 m³ cirkulacije uključuje pogonska jedinica sa impresivnih 500W – koja je korist?

Profesionalni podrumski isušivač ima kapacitet ventilatora od 500 m³/h. To odgovara praktičnom prostoru od 300 m³/h.

Drugi kriterijum za ovlaživač vazduha u podrumu:

Potrošnja električne energije – ova vrednost je važnija od nabavne cene! Zašto? Jer kod uređaja – posebno onih proizvedenih na Dalekom Istoku nisu prikladne naspram njihovih karakteristika.

Troškovi električne energije ovih podrumskih isušivača mogu za nekoliko godina čak promašiti nabavnu cenu skupljeg isušivača. Isušivač koji je skuplji za kupovinu, ali opremljen iECO sistemom upravljanja – može da uštedi nekoliko stotina evra za 5 godina! Ovako dizajniran podrumski isušivač „plaća“ troškove sticanja sam!


 Foto: Pixabay, Unsplash
 
Mi Vam nudimo efikasna rešenja za tretman i klimatizaciju vazduha. Pogledajte ponudu naših uređaja za isušivanje vazduha i uređaja za ovlaživanje vazduha. Naši eksperti će na licu mesta proceniti situaciju i predložiti Vam najbolje rešenje za postizanje zdravog i kvalitetnog vazduha u prostoriji u kojoj provodite vreme.
 
 

Naša ponuda

Izdvajamo

Ovlaživač WD Pure 600

Ovlaživač WD Pure 600

Ovlaživač PH28

Ovlaživač PH28

ms logo
MSI REŠENJA
Toplotne pumpe
Fan Coli
Isušivači
Ovlaživači
Omekšivači vode
Centralni usisivači
Električno podno grejanje
Ventilacioni uređaji
Uređaji za bazene
Solarni kolektori
foot