MS Instalacije 2005 d.o.o.
Kamenjareva 8
22300 Stara Pazova
Telefon: 022/311-651
Broj mobilnog telefona: 063 10 62 001
info@msinstalacije.rs
Matični broj: 20834307
PIB: 107603404
Radno vreme: 08 - 16 časova
subotom i nedeljom ne radimo

Koliko je korisna dezinfekcija vazduha?

covid

Mnogo novca ni za šta - ili je dezinfekcija vazduha efikasno oružje u borbi protiv Covid-19 / Korona i virusa gripa?

Činjenica da se novi virus Sars-CoV-2 prenosi putem ultrafinih kapljica, takozvanih aerosola, smatra se sigurnom. Trenutno se razmatra dezinfekcija vazduha kako bi se rizik od infekcija što manje povećavao. Kompanije i pružaoci usluga specijalizovani su za novi način prečišćavanja vazduha, ali stručnjaci to vide u kritičnom svetlu.

Dezinfekcija vazduha hemijskim aerosolnom maglom?

Institut Robert Koh smatra da dezinfekcija vazduha "nije baš efikasna, kao i da brine iz zdravstvenih i bezbednosnih razloga, jer se dezinfekciona sredstva mogu udahnuti". BfR je takođe nedvosmislen i savetuje da se ne koriste dezinfekciona sredstva za dezinfekciju vazduha u privatnim domaćinstvima.

Ako se dezinfekcija sobnog vazduha putem isparenog dezinfekcionog sredstva može posmatrati bar kritično, ostaje pitanje da li dezinfekcija sprejom nije odgovarajuća, holistička procedura za čišćenje i dezinfekciju površina?

dezinfekcija

Nemački savetodavni centar za higijenu takođe snažno odbacuje ovaj pristup: ne samo činjenica da aerosoli obogaćeni dezinfekcionim sredstvima ostaju u vazduhu duže vreme – fina magla vlaži površine da bi se dezinfikovale samo nepotpuno i neujednačeno. Formaldehid i vodonik peroksid se uglavnom koriste, a kojima se – ako je izložen ljudskom organizmu – pripisuje štetan ili efekat koji promoviše rak. Dezinfekciono sredstvo koje se može stalno oslobađati u vazduh u sobi i udahnuti bez oklevanja, još nije izmišljeno

Zamke dezinfekcije vazduha u sobi

Efikasnu dezinfekciju vazduha je teže sprovesti nego što se čini na prvi pogled. Trajanje primene mera dezinfekcije vazduha u zatvorenom prostoru obično je duže od dekontaminacije površina. Pored povećanih rizika koje predstavlja dezinfekcija sprejom prilikom udisanja aerosola za ljudski organizam, tapacirung i nameštaj predstavljaju još jednu poteškoću: mnoge površine apsorbuju dezinfekciona sredstva, zbog čega je nemoguće u potpunosti prodreti u vazduh u sobi antiseptikima koji ubijaju bakterije. Bilo koji protok vazduha takođe otežava dezinfekciju sobnog vazduha na održiv i efikasan način u realnom vremenu.
 

Nežno prečišćavanje vazduha i zdrava vlažnost vazduha kao alternativa agresivnim dezinfekcionim sredstvima

  • Prečišćivači vazduha i sistemi za vlažnost vazduha trenutno doživljavaju visoku potražnju. Savremena klimatska tehnologija u zatvorenom prostoru donela je na tržište tehničke inovacije koje su, u vreme korona i virusa gripa, ekvivalentna i održivo efikasna alternativa agresivnoj dezinfekciji vazduha: čišćenje vazduha visoko efikasnim ION-HEPA filter aparatima i direktnim isparavačima. Izuzetno delotvorna – i bez ikakvog zdravstvenog rizika.
netoksican
  • Kontinuirano prečišćavanje vazduha podržano je profesionalnim, automatizovanim regulisanje vlažnosti vazduha: Ako je konstantno, antivirusno okruženje obezbeđeno relativnom vlažnošću vazduha od 40 do 60 procenata, rizik od infekcije može biti značajno umanjen.
 
 Foto: Pixabay
 
Mi Vam nudimo efikasna rešenja za tretman i klimatizaciju vazduha. Pogledajte ponudu naših uređaja za isušivanje vazduha i uređaja za ovlaživanje vazduha. Naši eksperti će na licu mesta proceniti situaciju i predložiti Vam najbolje rešenje za postizanje zdravog i kvalitetnog vazduha u prostoriji u kojoj provodite vreme.
 
 

Naša ponuda

Izdvajamo

Ovlaživač PH28

Ovlaživač PH28

Ovlaživač WD Pure 600

Ovlaživač WD Pure 600

ms logo
MSI REŠENJA
Toplotne pumpe
Fan Coli
Isušivači
Ovlaživači
Omekšivači vode
Centralni usisivači
Električno podno grejanje
Ventilacioni uređaji
Uređaji za bazene
Solarni kolektori
foot