MS Instalacije 2005 d.o.o.
Kamenjareva 8
22300 Stara Pazova
Telefon: 022/311-651
Broj mobilnog telefona: 063 10 62 001
info@msinstalacije.rs
Matični broj: 20834307
PIB: 107603404
Radno vreme: 08 - 16 časova
subotom i nedeljom ne radimo

Aerosoli

aerosoli
Mere koje preduzimamo već mesecima daju učinka - ali Covid ipak još uvek napreduje. Pažnja virologa i higijeničara u međuvremenu se značajno pomerala:
 
Poznati političari i epidemiolozi, uključujući prof. Karla Lauterbaha, ističu da su AEROSOLI u prenosu Virus Sars-CoV-2 od posebne važnosti.
 

SADRŽAJ

o aeroslima / virusima / suvom vazduhu

 

Šta su aerosoli / kako nastaju / širenje?

Aerosoli su čvrste čestice ili male tečne kapi nastale iz dima, prašine, letećeg pepela ili kondenzovanih gasovitih supstanci koje mogu da se nađu u atmosferskom vazduhu. Neke od tih čestica toliko su velike da ako su svetle mogu biti viđene kao magla ili oblak ili ako su tamne kao dim ili čađ. Aerosoli najčešće u prirodi nastaju u mnogobrojnim industrijskim procesima, na deponijama otpada, sagorevanjem fosilnih goriva (ugalj, nafta..), iz prašine sa zemlje, iz izduvnih gasova motora sa unutrašnjim sagorevanjem (automobili, kamioni, industrijskih mašina), u toku građevinskih radova, vulkanskih erupcija, šumskih požara...
 
coronavirus 4914026 1280
 
Aerosoli su najsitnije čestice i kapljice vode koje lebde u vazduhu. Manje su od pet mikrometara. Kad ljudi izdišu, govore, smeju se ili pevaju, u vazduhu koji izdahnu nalaze se čestice koje se nesmetano šire po čitavoj prostoriji. Veće kapljice brzo padnu na pod, ali one najsitnije mogu da lebde još satima, naročito u zatvorenim prostorijama. Postoje prirodni i antropogeni tipovi aerosoli. Prirodni su kosmička prašina, produkti vulkanske aktivnosti, ostaci meteorita, prašina i mineralne čestice sa tla. Antropogeni su produkti sagorevanja organskih sastojaka.
 
Ako u takvoj prostoriji boravi jedna zaražena osoba, ona za kratko vreme može da zarazi druge ljude – čak i ako nikad nisu imali direktan kontakt.
Naučna istraživanja pokazala su da se korona-virus prenosi pre svega preko aerosola. „Imamo razloga da verujemo da se slično ponaša i virus SARS-CoV-2, i da su aerosoli glavni put za prenošenje virusa“, navodi se u apelu koji su potpisali stručnjaci većinom s područja hemije, fizike i tehničkih nauka, a manje virusolozi i medicinari. 

Smanjite aktivnost virusa

Kako suvi vazduh u sobi utiče na viruse i aerosole? Ili drugim rečima: "Kako optimalna vlažnost sobe utiče na aerosole i viruse?“ Vratimo se na gore navedene hemijske i fizičke procese, koji su direktno povezani sa vlažnošću vazduha i utiču na interakciju sa aerosolima: Aerosoli nisu stabilni. Oni zavise od vlažnosti i temperature (i nekih hemijskih procesa).  Studije pokazuju da se virusna aktivnost odlučno povećava kada je vazduh u sobi previše suv. To je uglavnom posledica činjenice da se koncentracija aerosola – i njihove veličine – takođe menja kada je vazduh u sobi previše suv.

Što je vazduh suvlji – to se čestice lakše prenose. A sa njima i virusi. S druge strane, kada je vazduh optimalno vlažan, aerosoli kontaminirani infektivnim virusnim genetskim materijalom brže potonu na zemlju – i gube svoj potencijal zaraze nakon kratkog vremena.

Istovremeno, aerosoli reaguju hemijski sa vlažnim cirkulišućim vazduhom: soli i proteini vazduha reaguju sa bio-kapima zaraženim virusom – i obezbeđuju aktivaciju virusnog genetskog materijala.

Virusno opterećenje se smanjuje – pod pretpostavkom optimalne vlažnosti vazduha u zatvorenom prostoru – i fizički i hemijski!

Zaključak: Suv vazduh nesrazmerno povećava rizik od infekcije – ali se može uslovljavati zdravstvenim optimalnim vrednostima odgovarajućim merama!

Vlažnost vazduha u zatvorenom prostoru je zato jedan od glavnih faktora u širenju – ali i u smanjenju i aktivaciji – virusa!

Ako želite da preduzmete proaktivne mere, savetuje vam se da investirate: Ulaganje u preventivne mere za optimizaciju vazduha u zatvorenom prostoru se isplati.

Novi standardi za zdrav vazduh bez virusa

Ne traje dugo ali siva jesen nam ponovo dolazi. Kraći dani i pad temperature direktno utiču na naše svakodnevno ponašanje. Svi smo svesni zamornih uslova u neadekvatno provetrenim prostorijama sa lošim vazduhom: ne samo da će se povećati koncentracija CO2 - ugljen dioksida, već će se povećati i opterećenje aerosola.
 
Studije dokazuju da se retko ko zaražen Corona virusom, zarazio na otvorenom – velika većina je izazvana zarazom u zatvorenim prostorima!
Leti nije problem provesti značajno vreme napolju, ali zimi? Nervoza se povećava – rizik od infekcije će se povećati u odnosu na leto!
 
Pojačana ventilacija je efikasna mera – ali na hladnim spoljnim temperaturama postavlja se pitanje koliko često i intenzivno može da se sprovede na taj način i u praksi. U svakom slučaju, često praktikovanje provetravanja sa otvorenim prozorom na "kip" će, s jedne strane, doneti premalo razmene vazduha – sa druge strane, kondenzacija se može stvoriti oko prozora. Osim činjenice da se troškovi grejanja preterano povećavaju zbog "kipovanja" prozora.
 
U jesenjim i zimskim mesecima, broj slučajeva prehlade i gripa naglo raste svake godine.
 
Preventivne higijenske mere treba da budu svakodnevna rutina svih nas – ali to uključuje ne samo pranje ruku – već pre svega zdrav vazduh u zatvorenom prostoru. Eleminisanje prašine je okidač alergije i virusa. Kombinacija optimalne količine sobne vlage, aerosola i prašine je osnova za zdravu sredinu.

Zdravlje nema cenu, ali košta!

Zdravlje košta. Međutim, ne postoji efikasno rešenje problema od 100 ili 200 evra.  Naravno, uređaji u ovom segmentu se prodaju po ovoj ceni. Ali kakav će efekat imati? 
 
Za efikasne sisteme za prečišćavanje vazduha morate izdvojiti 500 do nešto više od 1.000 evra (bez Hepa14-Ozona). Mnogo važnije od prečišćavanja vazduha je de fakto eliminacija uzroka - suv vazduh. S jedne strane, on je odgovoran za virusnu aktivnost – i za "obim" aerosola.
 
Higijenski ovlaživači, dakle takozvani direktni isparivači, u rasponu su od 800 do 5.000 evra. Priznajemo, ovaj cenovni opseg nije mali. Ali morate da odlučite koju vrednost cenite u kući ili kancelariji.
 
uredjajZa one koji su zaduženi i službenici za zdravstvenu bezbednost u kompanijama – kada je u pitanju bezbednost posla – odluka je svakako u pitanju. Kompanije poslednjih nedelja mnogo ulažu u ove mere prevencije kako bi osigurale vlažnost sobe bez aersola. Napori se isplate za kratko vreme zbog manje bolovanja. Pored toga, umesto kupovine, postoje povoljni koncepti iznajmljivanja kako bi mogli fleksibilno da reaguju na promenjene situacije.
 
Na mnogim mestima, kompanije i javne institucije rade na higijenskim konceptima za hladnu sezonu.
Ako pogledamo trenutne higijenske mere i preporuke, postaje jasno da se veliki deo mera, kao što su redovna ventilacija, saveti za kašalj i kijanje, dovoljna distanca, pokrivanja usta i nosa, odnose na prepoznavanje da aerosoli igraju suštinu.
 
U teoriji, rešenje je vrlo jednostavno i očigledno: Izbegavajte suv vazduh u zatvorenom – i obezbedite čist vazduh u zatvorenom prostoru.
 
Tehnologija za regulisanje vlažnosti vazduha postoji već duže vreme i već se koristi na mnogim mestima. Međutim, ogromna potreba za profesionalnom opremom brzo vraća odgovorne za preventivno razmišljanje na dno.
Samo u Beču trenutno postoji 711 javnih i privatnih škola. Kada bi svaka škola nabavkom čak 10 uređaja za učionice obezbedila minimalan nivo opreme – samo potražnja u Austriji iznosila bi desetine hiljada...
 
Pored toga, samo mali deo ovlaživača vazduha + prečišćivača vazduha dostupnih na tržištu ispunjava uslove za higijenski bezbednu upotrebu (aerosolni direktni isparavači, prečišćavanje vazduha bez ozona).

Prečišćavanje vazduha i optimizovana vlažnost vazduha: Uz visoku tehnologiju protiv Covid-19 i patogena

Lekari i higijenski stručnjaci se slažu da je preklapanje mogućeg korona virusa sa godišnjim gripom opasnost koja se trenutno nedovoljno razmatra i samim tim potcenjuje. Naučnici ne isključuju mogućnost istovremenog preklapanja infekcija. Obim je nepoznat. Teško je predvideti i simptome i tok bolesti u unakrsnoj kontaminaciji.
 
Ako ozbiljno shvatite problem i želite da delujete proaktivne mere, savetuje vam se da investirate ugradnju ovlaživača za sprečavanje suvog vazduha u zatvorenom prostoru.
 
Važno je izabrati da su mehanizmi dezinfekcije integrisani (UVC, mineralni filteri). Hemikalije za čišćenje vode su samo delimično pogodne – jer mogu da emituju vazduh koji diše.
 
Aerosol-dirigovani sistemi (isparivači, mikro-magle – to jest svi procesi koji generišu vidljivu izmagljenu vodu) kritički se posmatraju. Dok istraživanja ne budu dostupna na ovu temu, zdravstveni stručnjaci savetuju direktna isparenja i hidratante vazduha. Oni imitiraju najprirodniji tip vlažnosti i bez aerosola. Ova vlažnost vazduha kombinuje higijensku vlažnost vazduha sa optimizacijom kvaliteta vazduha.
 
Direktni isparavači "Aerosola" – tj. sistemi koji ne ispuštaju kapljice čestica – nude se između 800,00 i 5.000,00 eura i pogodni su za velike površine do 100 m2. Zbog ograničene proizvodnje, na jesen se očekuje velike poteškoće u snabdevanju.
 
Pored toga, preporučuju se prečišćivači vazduha.
 
Međutim, postoje velike razlike u kvalitetu u njihovoj selekciji. Neki uređaji, posebno u segmentu niže i srednje cene, proizvode ozon. Iako je ozon veoma reaktivan medij za ubijanje virusa, može da napadne plućne vesiće i izazove staje očekivana oštećenja respiratornih organa. Zato bi trebalo da obratite pažnju na sertifikat ozonskom sigurnom uređaju!
 
Mobilni HEPA14-ION moduli filtera vazduha koriste se za eliminisanje virusa bez neželjenih efekata. HEPA14 je standard filtera za laboratorije i čistionice. HEPA14 bi takođe trebalo da bude standard kada je ugrožena bezbednost vazduha u kancelarijama i na radnim mestima.
Prečišćivači vazduha ne mogu da spreče direktan prenos, na primer kada dve osobe razgovaraju na maloj udaljenosti.
 
Međutim, aerosolni virusi koji plutaju u sobnom vazduhu usisani su hepa14-ION modulima, virusna školjka je napadnuta aktivnim jonima – i konačno eliminisana iz protoka vazduha na ćeliji filtera aktivno premazana. HEPA14-ION moduli se cene od oko 500,00 do 1.500,00 evra – u zavisnosti od prostora sobe.
 
U čekaonicama lekarskih ordinacija, HEPA14-ION moduli se koriste mnogo pre Covida da bi se sprečila infekcija u čekaonici kašljanjem/kijanjem. Posebno u Skandinaviji, ove preventivne mere zaštite su "standardne" u zdravstvenom sektoru.
 
Frizerski saloni - teretane - Yoga Studios:
 
HEPA14 uređaji se koriste kao preventivna mera gde god postoji međuljudski kontakt. Za nas, visoko efikasni sistemi su i dalje tajanstveno postojanje – ali to će se drastično promeniti u narednim mesecima.
 
Proizvodne zalihe u Skandinaviji biće povećane – ali s obzirom na globalnu potražnju, kao i kod direktnog potrošača, za nekoliko nedelja biće zaliha. Prilikom kupovine prečišćivača vazduha, uverite se da je dostupan test ozona.
 
U mnogim sistemima, reaktivni ozon se oslobađa, uprkos obećanjima proizvođača. Samo probni certifikat kreira bezbednost.
 
covid 19
 
Osim efikasne upotrebe u vreme pandemije, aparati HEPA-ION filtera imaju trajan pozitivan efekat na zdravlje: ne samo aerosola, već i nanočestica kao što su fine grinje na načelju, krljušt kože i druge organske komponente osiguravaju povećanu koncentraciju alergena i opterećuju organizam. Bakterije – Virusi i bakterije bez velikih poteškoća zagade vazduh u sobi, povećavajući rizik od infekcije virusnim ili bakterijskim bolestima. Sa uređajem koji koristi HEPA Aktivne jone, ove štetne čestice se efikasno eliminišu.
 
Osim toga, nizak joni se proizvode u aktivnim jonskim ćelijama, ali izuzetno efikasni u koncentraciji.
 
Nažalost, faktor "vazdušne jonizacije" do sada je potpuno ignorisan u celoj diskusiji o aerosolima i uklanjanju virusa. Verovatno zato što su virolozi i duboki zdravstveni stručnjaci prisutni na stručnoj komisiji – ali stručnjaci za vazduh sa praktičnim iskustvom nisu uključeni. Međutim, jonizacija utiče na kvalitet vazduha: joni su "zdravstvena policija" vazduha.
 
Oni aktivno eliminišu štetne čestice vazduha – uključujući spore buđi i viruse! Desetine hiljada jona po m3 vazduha prisutno je na morskoj obali i na visokim planinama – zbog čega je boravak u ovim zonama demonstrativno promovisan zdravljem. U urbanim sredinama, sa druge strane, taj broj pada na nekoliko stotina. Optimizacija vazdušnih jona u prostoru bi tako bila sinonim za zdraviji vazduh koji se diše.
 
Ali vratimo se na temu virusa i vlažnosti vazduha: ne samo da suvi vazduh promoviše aktivnost virusa. Vlažan vazduh takođe dovodi do problema.
 
Pored povećane ventilacije, ove tri tehničke metode se koriste za uvođenje efikasnih preventivnih mera. S druge strane, mere koje nemaju trajan efekat smatraju se veoma kritično: dezinfekcija vazduha. Lekari i visoko rangirani organi – kao što je Institut Robert Koh – snažno savetuju protiv dezinfekcije vazduha: Za sada ne postoji metoda dezinfekcije sprejom za koju se pokazalo da je bezopasna po zdravlje ....

Investicije u vazdušnu higijenu se isplate

Stručnjaci se upuštaju u prognozu da ulaganje u tehnologiju vazdušne higijene smanjuje rizik od prenošenja virusa do te mere da se taj napor isplati u kratkom vremenskom periodu: gubitak zaposlenih u zimskim mesecima mogao bi da bude smanjen za više od 50 odsto ako je vlažnost uslovljena optimalnim zdravstvenim vrednostima. Imuni sistem je manje pod stresom, sluzokože, oči i koža su pošteđeni.
 
Svest o zdravom vazduhu raste ovih dana – i dovodi do sve veće posvećenosti higijeni vazduha koja promoviše zdravlje.
 
Ono što je, međutim, sigurno da je nestašica preventivnih uređaja kao što su prečišćivači vazduha i direktni isparivači neminovna. Kompanije već premašuju proizvodne kvote. Treba se nadati da će dovoljna količina opreme i dalje biti dostupna svima onima koji žele da preduzmu preventivne zaštitne mere za optimizaciju vazduha u sobi.
 Foto: Pixabay
 
Mi Vam nudimo efikasna rešenja za tretman i klimatizaciju vazduha. Pogledajte ponudu naših uređaja za isušivanje vazduha i uređaja za ovlaživanje vazduha. Naši eksperti će na licu mesta proceniti situaciju i predložiti Vam najbolje rešenje za postizanje zdravog i kvalitetnog vazduha u prostoriji u kojoj provodite vreme.
 
 

Naša ponuda

Izdvajamo

Ovlaživač PH28

Ovlaživač PH28

SV59FV odvlaživač - sušač sa SMF filterom za čestice

SV59FV odvlaživač - sušač sa SMF filterom za čestice

ms logo
MSI REŠENJA
Toplotne pumpe
Fan Coli
Isušivači
Ovlaživači
Omekšivači vode
Centralni usisivači
Električno podno grejanje
Ventilacioni uređaji
Uređaji za bazene
Solarni kolektori
foot